lördag 6 december 2014

Recept: Knäck

Knäck (ca 70 st):

Recept på knäck - för tillagning på spisen:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel
1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.

2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)

3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna.
Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.
Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.


Recept på knäck - för tillagning i microugn:

När du gör knäck i microugnen är det en klar fördel att göra en mindre mängd i taget eftersom det då går fortare att laga till. Tillagningen tar då kortare tid. Prova hur lång tid du ska köra just i din micro - det kan variera mycket mellan olika ugnar.

1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
0,5 dl hackad mandel

1. Blanda allt utom den hackade mandeln i en skål (ca 2 l) som tål micro

2. Kör på högsta effekt i 5 min.

3. Ta ut och låt vila några min före omrörning.

4. Sätt in i micron och kör på LÅG effekt i ca 30 min. OBS! Var försiktig! Tiden varierar beroende på ugnens effekt. Håll koll!

5. Gör kulprov för att kontrollera om knäcken är klar.

6. Blanda i mandeln.

7. Häll i knäckformar och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så hjärtligt!
Svar på din kommentar får du här ♥