onsdag 31 juli 2013

Rulla rulla liten bulla...


I förra veckan, ja på veckans varmaste dag, då det var närmre 30 grader så bakade jag, storasyster och lillebror bullar. Åttiofyra härliga bullar blev det av degen. Fyrtiofyra vaniljbullar och fyrtio kanelbullar.



Recept
150 g smör 
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g vetemjöl

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker + 2 msk kanel eller vaniljsocker
Till pensling: 1 ägg och pärlsocker

Gör så här:

Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. 
Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker och salt. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått.

Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 40 minuter.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. 
Kavla ut varje del till en avlång kaka.

Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så hjärtligt!
Svar på din kommentar får du här ♥