onsdag 11 januari 2012

Mediciner och behandlingar genom åren

När min sjukdom först gjorde entre i mitt liv så var det inte direkt bromsmediciner som sattes in. Utan istället inflammationsdämpande, värknedsättande och såklart cortison (tabletter+sprutor). Jag tror till och med att det var Naproxen, magnecyl och prednisilon jag stoppade i mig då. Jag hade en dosett där mamma sorterade alla tabletter till mig för att jag skulle kunna hålla reda på det.

Lite senare började jag med små doser cellgifter också, methotrexate som det heter. Det innebar upp till 8 tabletter varje onsdag. Efter några år med den doseringen så sparkade min lever bakut. Den ville inte "svälja" mer medicin och istället plockades cellgiftet bort.

Några år senare fick jag en ny (betydligt yngre) läkare. Specialist på barnreumatism och mycket duktig. Ja henne har jag fortfarande som läkare faktiskt. Hon satte in en ny behandling på mig..
Jag fick bl.a försöka med Enbrel, året senare med humira och ännu ett år senare med orencia. De två första, som man tar i sprutform själv hemma, slutade bara att fungera. Och när man ska göra ett medicinbyte så måste man sätta ut den gamla medicinen helt i 6-8 veckor. Det är enormt fysiskt och psykiskt påfrestade. Man mår som en skit, tar höga doser cortison för att kunna överleva. Sen är det en ren chansning också. Man vet ju aldrig om en behandling fungerar! Orencia fungerade finfint på mina prover. Värdena var väldigt bra och så långt var min läkare nöjd. Men själva aktiviteten i händerna stoppades inte. Fingrarna fortsatte att vrida sig och brosket gick i bitar.

Så för 2 år sedan sattes Roactemra in. Biverkningarna ska vi inte tala om, listan är oändligt lång. Mitt tips till dig, skit i att läsa den! Du gör dig själv en björntjänst om du läser... det hela slutar bara med att du skrämmer upp dig rejält. Det finns ju faktiskt bara två val, att ta medicinen och leva eller att inte ta medicinen och långsamt dö. Då är valet ganska enkelt?

I dagsläget får jag alltså en Roactemrabehandling var fjärde vecka. Då är jag inne på reumatologen i ca 2½-3 timmar och får medicindropp. Förutom själva "huvudbehandlingen" så är det vid behov smärtstillande (panodil) och cortison (prednisilon) som gäller. Jag har alltid försökt att stoppa i mig så lite piller som möjligt. Skulle det bli riktigt hemskt så är det starka tabletter som gäller. Annars brukar jag använda mig mycket av värmebehandlingar. Jag har en värmedyna (elektrisk) som är guld värd på nätterna. Annars är vetekuddar, varma bad o.s.v sånt som hjälper mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så hjärtligt!
Svar på din kommentar får du här ♥